Als je off-grid wil gaan moet je eerst over accu’s na gaan denken. Dat is de eerste stap omdat al je andere componenten daarvan afhankelijk zijn. Het bepaalt namelijk het systeemvoltage. 12V, 24V,48V of zelfs 96V (maar die laatste is wat zeldzamer.) Tevens is je accu moeilijk uit te breiden naderhand. Als je bijv. 12V 120Ah hebt en je blijkt toch meer dan één kWh per dag nodig te hebben, dan kun je niet zomaar even een accu in serie schakelen en naar 24V 120Ah gaan. Dat gaat niet omdat je andere componenten 12V zijn en omdat je eerste accu gebruikt is, dus deels versleten, en daardoor een andere karakteristiek heeft. Parallel schakelen van accu’s is ook niet zomaar mogelijk. Daar moet dan een speciale scheiding tussen, zodat de accu’s elkaar niet gaan laden en daarmee elkaar ontladen, wat veel verlies geeft. Tevens als je de capaciteit vergroot lopen je stromen op en daarmee de verliezen, dus had je voor een groter systeem misschien liever een hogere spanning gehad.
Accu types
Als je naar accu’s kijkt is het belangrijk dat je let op de verschillende type. Koop bijvoorbeeld geen auto-accu’s. Die zijn niet gemaakt voor cyclisch gebruik, maar voor kortstondig zeer hoge stromen en niet voor diepe ontlading. Als je deze wel cyclisch gebruikt zullen ze binnen de kortste keren kapot zijn. Kijk naar accu’s die speciaal voor cyclisch gebruik zijn. Gel accu’s hebben daarbij het voordeel dat ze onderhoudsvrij zijn. Dit betekend dat je het water nooit bij hoeft te (lees: kan) vullen. Wel zo belangrijk voor je vakantiehuisje waar je niet regelmatig genoeg bent om je accu’s te onderhouden.
Accu laders
Tevens is hier ook een heel goede lader van belang. Sluit in geen geval de panelen direct op je accu’s aan! Als je dit doet zullen je accu’s een veel te hoge float spanning krijgen, waardoor er teveel water ontleed. In een normale accu betekend dit dat je vaak bij moet vullen en dat je platen sneller zullen degraderen. In een onderhoudsvrij accu is dit echter nog steeds een probleem, ondanks dat daar een katalysator in zit die het recombineren van de H2 en O2 verzorgt, want als er teveel water ontleed, gaat dit niet snel genoeg en zal er zich druk opbouwen en het overdruk ventiel zich openen (of als er geen overdrukventiel is zal de accu exploderen!).
Dit is zo belangrijk omdat bij afwezigheid of veel zon de accu’s vaak lange perioden met de floatspanning geladen worden. Afkoppelen bij vertrek is hiertegen geen oplossing, omdat de accu’s dan door zelfontlading verslijten. Let bij de accu capaciteiten ook goed op welke C-rating eraan zit. C is hier capaciteit en daarachter staat dan een getal wat gaat over het aantal uren dat er voor de ontlading is gebruikt. Een accu kan bijvoorbeeld een rating hebben van C5=80Ah, C10=100Ah én C20=120Ah. In 5 uur kan deze accu dus 80Ah leveren, maar met meer geduld kan dezelfde accu bijvoorbeeld in 20 uur 120Ah leveren. Een verkoper zal dus meestal met de hoogste C-rating adverteren, omdat zijn accu dan beter lijkt!
Accu Dimensionering
Het is voor de dimensionering van je accu’s heel belangrijk dat je redelijk nauwkeurig je verbruik weet. Daarnaast is het van belang welke bronnen je gebruikt om op te laden. Als je alleen zonnepanelen gebruikt is de kans dat je een paar dagen weinig opbrengst hebt vrij groot. Als je daarentegen ook nog een kleine windmolen hebt, is die kans veel kleiner en hoef je je accu minder groot te kiezen. Als je ook nog een aggregaatje hebt, dan ben je altijd zeker. Je wilt je accu trouwens ook overdimensioneren, omdat het de levensduur bevordert als je accu niet te ver ontladen wordt. 80% ontlading moet de max zijn, maar ga liever niet verder dan 50%, dan gaan je accu’s veel langer mee. Dit geldt ook voor deep cycle accu’s!
Voor de spanning is het belangrijk om te weten: des te hoger, des te minder verliezen. 12V zou ik alleen gebruiken in de aller kleinste systemen, <2kWh/dag ofzo. Bij grotere verbruiken wordt een 24V systeem al snel interessant.
Je hebt bijna nooit genoeg accu capaciteit. Dus als het kan, koop dan meteen een grote accu, daar heb je lang profijt van. Je zonnepanelen of omvormers kun je naderhand altijd nog makkelijk uitbreiden. Het klinkt misschien wat onduurzaam, maar je kunt in het begin beter een veel te grote accu hebben en je generatortje wat vaker aanzetten om pas later je panelen fatsoenlijk uit te breiden, dan andersom. Andersom gaat veel lastiger namelijk.