Black-outs

Black-outs

De hoogspanningsnetbeheerders zijn ook als de dood voor black-outs, oftewel grootschalige uitval van het elektriciteit netwerk, waarbij vele klanten zonder stroom komen te zitten.

Tot wat zo’n instabiel net kan leiden, hebben we in het verleden al mogen ervaren. Toen viel totaal onverwachts in verschillende delen van Europa de stroom uit. Meer dan 10 miljoen gezinnen in Europa en ook in ons land zaten plots in het donker. De gevolgen waren enorm. Meer dan 100 treinstellen lagen stil: de passagiers zaten 2 uur lang opgesloten in het donker en de kou. Mensen moesten door de brandweer uit geblokkeerde liften bevrijd worden.

Maar ook bij je thuis zijn er gevolgen: de verwarming werkt niet meer, je kan niet koken, er is geen warm water productie meer, de automatische garage poort gaat nier meer open, je kan je GSM niet opladen etc.

Waarom kan zoiets gebeuren ?

Onvoldoende capaciteit

Zo gaat de balans van het Europese hoogspanningsnet voortdurend op en af, rond het ideale punt waarbij vraag en aanbod perfect in evenwicht zijn.
De netbeheerders weten  perfect hoe groot de vraag is. Maar over het aanbod zijn ze veel minder zeker geworden. Omdat de windmolens en zonnepanelen van de grote energie levaranciers gewoon hun gang gaan. Evenwicht in het net houden wordt daardoor veel moeilijker. De weersvoorspellingen worden dan ook almaar belangrijker. Sommige landen investeren in een superbatterij, die een tijd lang het stroom equivalent van enkele kerncentrales kan leveren. In België zijn we zo ver nog niet, en is er bovendien binnen enkele jaren de voorziene uitstap uit kernenergie.

Technische problemen

Een hoogspanningslijn boven een rivier werd in Duitsland uitgeschakeld, omdat een groot schip voorbij moest varen. Wegens menselijke fout werd het Europees hoogspanningsnet toen in drie stukken gesneden. In west- en zuidoost Europa ontstonden grote stroomtekorten. De snelste manier om die op te lossen, was de vraag verminderen. Door grote delen af te snijden: binnen een paar minuten gingen hele dorpen en steden in het donker. Het kostte uren om de drie uiteengevallen stukken van het Europese hoogspanningsnet opnieuw aan elkaar te koppelen.

Wat kan je zelf doen?

In eigen (tijdelijke) stroom voorzien, zogenaamde off-grid energie. Zodat je niet afhankelijk bent van de beschikbaarheid en goede werking van het commerciële stroomnet, de “grid.”

Wij kunnen zowel partuculieren als bedrijven helpen met off-grid stroomvoorziening. Kijk op onze producten pagina, en aarzel niet om met ons contact op te nemen.

 

×
×

Cart